2011. április 17., vasárnap

OLASZORSZÁG: Garda tó 2.

VÁROSOK A TÓ KÖRÜL:

LIMONE:Limone a hegy lábánál fekvő kisváros. A magas sziklafalak tövében, több szinten egymás fölött fehér oszlopok,amik között citromfák nőnek. A fehér oszlopok arra szolgáltak hogy téli időben üveggel fedhessék be a korán virágzó fákat.
Limone különösen szép ha hajóval jövünk, mert így látszik legjobban a sok limonaie maradványa,ahol egykor a citromot termesztették. A citromtermesztés kezdete a 13.századra nyúlik vissza. Ma már csak nagyon kevés limonaie működik.

Limone
FOTÓ:Zorro2212

Limone
FOTÓ:robinbos

FOTÓ:Yannic Meyer.


RIVA del GARDA: Ha tovább megyünk észak felé a tó végén találjuk Rivát. Riva régimódi kicsit olasz, kicsit osztrák város, szép kikötővel,ahol egy régi óratorony áll, árkádos házak közt.
A város fölötti szédítő szikla  csúcsán Arceo ősi vára áll. Riva 14 ezer lakosú és a tó második legnagyobb városa. A Habsburg Birodalom későbbi kis városában sok híres ember is megfordult.Pl: Thomas Mann, Friedrich Nietzsche, Franz Kafka író és a költő Rainer Maria Rilke. Az első világháború után Riva olsz fennhatóság alá került.
Rivában található a Rocca,a 12.században vízívár állt a helyén,később erős erődítménnyé alakították át. Ma a város múzeumát találjuk benne. A város szimbóluma az óváros központjában a 34 m magas Torre Apponale. A torony a 13. században épült és a kikötőt védte. Rivában van a Garda tó legszebb és legnagyobb szabad strandja. Rivától 5 km-re található egy jó kis kirándulóhely,a Varone vízesés, amit a gyerekek és felnőttek is egyaránt élvezni fognak. 

Riva del Garda
FOTÓ:Fenillu.

Riva del Garda
FOTÓ:Wolfi

TORBOLE: A tó északi részétől a keleti oldalon indulunk tovább ahol az első város Torbole. Ezen az oldalon nagyon zöld és virágos a táj,buján nőnek a zöldes-lilás gyümölcsű fügefák, ezüstös olajfák, tamariszkuszok, és édes illatú mirtuszbokrok. Torbole a sportos fiatalok üdülőhelye, mert a tónak ezen a részén lehet a legjobban szörfözni.

MELCESINE: A keleti part következő városa Melcesine ahol egy, a tóba nyúló sziklaháton magasodik a vöröslő tornyú Scaligeri-vár. A várból szép kilátás nyílik a tóra és a város háztetőire. Melcesine és környéke is egy dús virágoskert,ahol az itt honos agavék mellett láthatunk még gránátalmafákat, babérligeteket,ciprusokat és leandereket. 

FOTÓ: kries.


Ott ahol a tó szorosa véget ér, és a medre kiszélesedik ,ott található a tó névadó városa Garda. A város felett nagy hegytömb magasodik a Rocca, amit már messziről látni. Innen továbbhaladva jutunk Lazisébe. Az óvárost ma is teljes egészében körülöleli az 1370-ben épített városfal, és a központba csak három városkapun lehet bejutni. Lazisének gyönyörű kikötője van.

FOTÓ:g0m3rpyl3


GARDALAND:

Ha gyerekkel utazunk a Garda tóhoz akkor fürdésre legalkalmasabb a déli-délkeleti partszakasz. A tó déli részén sekély a víz,északon gyorsan mélyül. A gyerekek legnagyobb élménye lehet a Garda tó mellett található Gardaland. A Gardaland egy hatalmas vidámpark,amit 1975-ben nyitottak meg. A szabadidőpark a Disnylendek mintájára épült,így a gyerekek mellett a felnőttek is élvezni fogják. 

FOTÓ:marcodelsorbo



FOTÓ:occhietto.


FOTÓ:occhietto.


PARCO NATURA VIVA:


Lazise közelében található ez az autós szafaripark, ahol saját személyautónkkal zsiráfok, oroszlánok, tigrisek és mindenféle madarak között autózhatunk.Az állatok szabadon sétálhatnak az autók között,ezért az ablakok /majdnem/ mindig csukva legyenek.

FOTÓ:King Molan

FOTÓ:lo33.










Nincsenek megjegyzések: