2012. március 10., szombat

Spanyolország: Montserrat

Montserrat
Foto: goro

Nehéz, kanyargós de látványos úton juthatunk el a bencések híres kolostorába az El Convento de la Nuestra Senora del Montserratra, amely a sziklák között,egy hasadék platóján emelkedik. Montserrat, Santiago de Compostela után Spanyolország legnevezetesebb búcsújáró helye. A kolostort a múlt század elejei harcok során a Franciák rendkívül megrongálták. Amit ma látunk az túlnyomórészt a múlt század közepi újjáépítés eredménye. A turisták Barcelonából általában kirándulás formájában keresik fel a kolostort. Montserratról drótkötélpálya indul a hegy legmagasabb pontjára, ahonnan gyönyörű körpanoráma nyílik Katalónia tájaira, a tengerre. Jó időben ide látszanak Andorra hegyei is.

Montserrat
Foto:mkpena

Montserrat természeti adottságain kívül egy legendának is köszönheti hírnevét, mely az évszázadok óta itt őrzött Szűz Mária szoborhoz fűződik.A kolostor története szorosan összefonódott Spanyolország történelmével.Apátjai bíborosok, vértanúk, szentek lettek. Egy montserrati szerzetes Bernardo Bail elkisérte Kolumbuszt második útjára,és ő lett Amerika első embere. A hagyomány szerint 888-ban egy vadász a környéken talált egy megfeketedett Mária szobrot,amelynek tiszteletére az első kápolnát emelték. Később több templom épült itt, az utolsó 1556 és 1592 között. A templom hatalmas bejáratán áthaladva a főoltár felett található a Fekete Madonna. Az üvegfallal védett szobor mögötti terem szellemes terveit Gaudi készítette.

A kolostor díszítésére, felszerelésére uralkodók, hercegek hatalmas összegeket áldoztak, falai csodálatos műkincseket őriznek. A kolostor könyvtárában több mint 100.000 kötetet őriznek, köztük sok saját kiadást, hiszen a kolostor Spanyolországban az első között jelentetett meg könyveket 1499-ben. A kolostor Biblia Múzeuma a világon szinte egyedülálló. Egyiptomból, Mezopotámiából, Palesztínából származó ősi darabok, töredékek vannak a gyűjteményben.

Foto: jezuez471

Nincsenek megjegyzések: