2012. április 2., hétfő

SPANYOLORSZÁG: Barcelona 1.

 Barcelona
Foto:Lutor44

Barcelona Észak-Spanyolországban található, Katalónia fővárosa. A Földközi tenger partján fekszik,a francia határtól 120km-re. Barcelona Spanyolország második legnagyobb városa, és Katalán Kormány székhelye. A Földközi tenger harmadik legnagyobb kikötővárosa. Barcelonában rendezték az 1992-es nyári Olimpiai játékokat. Barcelona kb.10 km hosszú síkságon fekszik amelyet délkeletről a Földközi tenger, északról egy hegyvonulat határól, amelynek legmagasabb pontja az 532 m magas Tibidabo. Egyes északi városrészek, melyek közül néhány egykor falu volt, a hegység lejtőin fekszenek. A város síkságán csak egyetlen kiemelkedés van a 213 m magas Montjuich, a kikötőtől nyugatra, meredeken emelkedve a tenger fölé. Barcelona püspöki székhely és Katalónia fővárosa is amely 1980-tól autonóm országrész lett.
A város képe hűen tükrözi a város történelmét. A kikötő, a Montjuich, a Palaza de Cataluna és a Ciudadela park között terül el az óváros. Utcái keskenyek, cikcakkosak. Az óváros központjában a katedrális tornyai uralkodnak a városnegyeden.

Foto:taiga-tundra

Látnivalók a városban


Kolumbusz szobra-Kikötő: A híres tengerparti sétány, a Paseo de Colón legszebb pontján emelkedik Kolumbusz 59 m magas emlékműve. Kolumbusz nevét a spanyolok Colónnak mondják, így az emlékmű neve: Monumento a Colón.
Az emlékmű egy vasoszlop, alul az alapot nyolc oroszlán veszi körbe. Fent az oszlop tetején aranyozott glóbuszon áll Kolumbusz 7,6 m magas szobra,tekintetével a tengert fürkészve.

Kolumbusz szobra
Foto:zoer

Kikötő

Rambla: A Kolumbusz szobornál kezdődő 1200m hosszú útvonal a Rambla, Barcelona fő sétálóutcája.
A széles utat platánfák szegélyezik, közepe sétány, ettől jobbra-balra futnak az autók. Az út nem egyenes, egy helyen keskeny térre is kiszélesedik. Egyedi hangulatát, jellegét az emberek adják. Szabad ég alatti találkozóhely, sétatér és piac. Az út két oldalán éttermek, kávézók, bankok,üzletek,cukrászdák sorakoznak. 
A Rambla szó arab eredetű és kiszáradt folyómedret jelent. Valamikor az esők után itt folyt le a tengerbe a város magasabban fekvő részeiből a víz.

Rambla
Foto:xlibber
Foto:xlibber

Virágárus a Ramblán.
Foto: thelastminute


Boqueria-Vásárcsarnok: Barcelona sétálóutcájáról nyílik a vásárcsarnok,a város éléskamrája. A piacon mindent lehet kapni mi szem-szájnak ingere.

Piac
Foto:mookiefl

Foto:mookiefl

Foto:mookiefl

Foto:mookiefl

Foto:heavensabove

Foto:alebaffa

Foto:doc(q)man

A Rambla végén találjuk a Plaza de Catalunát, Európa egyik legnagyobb terét.  A tér alatt keresztezik egymást a metró vonalai.

Plaza de Cataluna
Foto:pasaro


Nuestra Senora de Belén templom: 1681-1729 között, jezsuita barokk stílusban épült. A Ramblától nem messze található egy kis utcában. Itt örzik azt a kardot, amelyet a hagyomány szerint Loyolai Ignác a Montserrati Madonna lábához helyezett, amikor szakítva a vitézi pályával, a hit védelmezőjévé szegődött.

Templom.

Nincsenek megjegyzések: